Η περιοχή του Σίνε Βόλος 

Η περιοχή Σίνε Βόλος βρίσκεται στην καρδία της ενορίας του Αγίου Ιωάννη. Πολλοί μπορεί, λανθασμένα, να θεωρούν ότι η περιοχή ανήκει στην ενορία του Αγίου Αντωνίου ή ότι είναι μέρος της τουρκικής συνοικίας, αλλά όλους τους Λεμεσιανούς τους συντονίζει, τελικά, η ονομασία «Σίνε Βόλος», για να καταλάβουν σε ποια περιοχή αναφερόμαστε.” (Φειδίας Παυλίδης) 

Η περιοχή ονομάστηκε από την παρουσία του κινηματογράφου με όνομα «Βόλος», ο οποίος πλέον δεν λειτουργεί ως κινηματογράφος αλλά ως υπεραγορά Σκλαβενίτη. Τα τρία σημαντικότερα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής είναι ο κινηματογράφος «Βόλος», ο Δημοτικός Κήπος του Αγίου Ιωάννη και ο Δημοτικός παιδικός και βρεφικός σταθμός. 

Η περιοχή του Σίνε Βόλου, φιλοξένησε τους πρώτους βιομηχανικούς εργάτες της Λεμεσού, οι οποίοι ήρθαν από τα χωριά τόσο από την επαρχία της Λεμεσού τόσο και της Πάφου, κοιτάζοντας προς τα δυτικά. Η επιλογή της περιοχή λόγο της ευκολίας ζωής της κατοίκισης και της εργασίας. Με τρόπο, που να δημιουργήθηκε ένας νέος πυρήνας στις Δυτικές συνοικίες και να εμπλουτίζεται με κάτοικους τόσο προσφυγικής όσο και μεταναστευτικής ταυτότητας. Χαρακτηρίζεται ως μια λαϊκή γειτονιά.  

Η Έλενα Αγαθοκλέους αναφέρει: «Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για μια φτωχή στη δημιουργία της γειτονιά, λαϊκή. Η δημιουργία της οφείλεται και στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής του Καρνάγιου, των Τσιφλικουδιών. Έφεραν και τους εργάτες και ξεκίνησαν και έτσι έναν έντονο κύμα μετανάστευσης. Και από την Πάφο αλλά και από την επαρχία της Λεμεσού. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν φτωχοί άνθρωποι. Στην πορεία, και μετά το 1974 ξεκινούν και έρχονται ως κάτοικοι πια της περιοχής πρόσφυγες και στη συνέχεια άνθρωποι και οικογένειες με μεταναστευτική καταγωγή, οι χαμηλότερες τάξεις φυσικά. Άρα συνεχίζει να είναι μια ταλαιπωρημένη γειτονιά, φτωχογειτονιά. Φυσικά στην περιοχή ζούσαν και πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι, με πολύ καλές σχέσεις με τους Ε/κ» 

 «Σήμερα, όμως παρατηρείται μια μεταβολή στην γειτονιά, καθώς αλλάζει και όλη η Λεμεσός. Η γειτονία ως μια περίπτωση εξευγενισμού και ανάπτυξης που αλλάζει δραματικά το πως οι γειτονιές διαρθρώνονται μέσα στον χρόνο. Παρατηρούνται άλλοι ρυθμοί, φεύγουν οι κλασσικές μονοκατοικίες της περιοχής και έρχονται πολυκατοικίες, νέες οικογένειες με παιδιά ή πιο νέους ανθρώπους, με το σημερινό κόστος της ζωής αλλάζει η συνοικία, στην εξίσωση βάζω και την ανάπτυξη της Μαρίνας Λεμεσού, το τι συμβαίνει με τους Ρώσους, τους επενδυτές, τις πολυεθνικές… πώς ξεκινά το βλέμμα και έρχεται και σε αυτήν την περιοχή. Δηλαδή, νέες ταυτότητες, νέες δυναμικές.» (Έλενα Αγαθοκλέους) 

 Φωτογραφίες Πριν και Μετά 

 

(Ο κινηματογράφος «Βόλος», όπως ήταν τη δεκαετία του 1960 και όπως είναι σήμερα) 

 

(Ο «Δημοτικός Κήπος Αγίου Ιωάννη», όπως ήταν τη δεκαετία του 1960 και όπως είναι σήμερα) 

 

(Ο «Δημοτικός Παιδικός και Βρεφικός Σταθμός Λεμεσού», όπως ήταν τη δεκαετία του 1960 και όπως είναι τώρα) 

 

Πηγές: 

Παυλίδης, Φ. (2024, Οκτώβριος 13). Ο «ΣΙΝΕ ΒΟΛΟΣ» της Λεμεσού: Η ιστορία πίσω από την περιοχή 

https://limassoltoday.com.cy/lemesos/o-sine-volos-tis-lemesou-i-istoria-pi/ 

L-Air Uncut [@lairuncut2933]. (2024, Οκτώβριος 21). Φεστιβάλ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ του ΣΙΝΕ ΒΟΛΟΣ [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=U-me6tWYK1c 

 Κουρουπάκης, Α. (2024, Οκτώβριος 21). Η γειτονιά έχει τη δική της ιστορία… Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ. 

https://www.kathimerini.com.cy/gr/politismos/i-geitonia-exei-ti-diki-tis-istoria?fbclid=IwY2xjawGcWT1leHRuA2FlbQIxMQABHd3GlgpTZbcJcAWN2TV2AJ_DuSwI7JGupxeZsYkMinNauIvBxFvZKFn0Wg_aem_Kt3Pncma8SVoRelYDdJc0A 

 CENTER OF PERFORMING ARTS “MITOS” (2024, Οκτώβριος 24). Η επιμελήτρια του φεστιβάλ Έλενα Αγαθοκλέους συζητά με τη Φανή Παπαμιχαήλ στην εκπομπή “Πολιτιστικό Ημερολόγιο” του ΡΙΚ. Facebook. 

https://www.facebook.com/share/v/188Hvsz7et/